FAQ

Beoogd gebruik van een Ribcap

Of je nu lijdt aan een aandoening zoals epilepsie, autisme, cerebrale parese of de ziekte van Parkinson, of gewoon de kwaliteit van je leven wilt verbeteren, Ribcap is ontworpen voor iedereen - inclusief actieve kinderen, jonge volwassenen en senioren die te maken hebben met alle soorten levensuitdagingen!

Adaptieve kleding verandert de wereld en we zijn verheugd om voorop te lopen in deze revolutie. In de toekomst hopen we extra producten toe te voegen aan ons groeiende assortiment, inclusief heup-, knie- en volledige lichaamsbescherming.

Met Ribcap geniet je van geruststelling en gemoedsrust in het dagelijks leven. Doet u met ons mee om van de wereld een betere plek maken - Ribcap per Ribcap? Laten we de perceptie van invaliditeit wereldwijd veranderen - samen.

RIBCAP® hoofdbeschermers beschermen tegen hoofdletsels veroorzaakt door ongecontroleerde valpartijen of bewegingen. Ze beschermen tegen valpartijen met een klein of gemiddeld risico op letsel door het beschermende effect van de schokabsorberende schuimkussentjes. De bovenkant van het hoofd wordt bijna volledig omsloten door kussentjes. De hoofdbeschermer is verkrijgbaar in verschillende maten, van 47 cm tot 65 cm (18,5 "tot 25,6").

Opmerking: RibCap® is niet gecertificeerd als een sport- of rijhelm (zoals skiën, schaatsen, fietsen, ... enz.).

Algemeen FAQ

  1. Wie heeft er baat bij een Ribcap?

Ribcap was speciaal ontworpen voor personen met speciale behoeften, met name degenen die meer kans hebben om om te vallen, epileptische aanvallen te hebben, hun hoofd te slaan of TBI's te krijgen (traumatisch hersenletsel). Dat betekent dat als je een vorm van epilepsie, autisme, de ziekte van Parkinson hebt of ouderen bent, dan is Ribcap perfect voor je. We hebben ook Ribcap gemaakt, om geschikt te zijn voor het dagelijks leven, voor die tijden dat je vrijheid wilt garanderen wanneer je onderweg bent, of gewoon thuis - Ribcap kan op elk gewenst moment impactpreventie bieden, elke plaats, met veel van Onze klanten zeggen hoe ze hun Ribcap dagelijks gebruiken.

   1. Welke maten hebben Ribcaps?

Voor een duidelijk antwoord hierop kunt u onze maattabel bekijken, maar hier is een kort overzicht.

We hebben maten voor kinderen van 5 jaar en ouder, tot volwassenen. We hebben 3 verschillende maattabellen, volgens het product of de leeftijd die u bent - we hebben bijvoorbeeld de maten voor kinderen, volwassenen en specifiek voor onze honkbalpetten, omdat ze een beetje anders zijn dan de gemiddelde honkbalpet. Onze maten voor kinderen zijn: Mini - Midi - Maxi, terwijl we voor tieners of volwassenen small, medium, large en extra large hebben. Bekijk het op onze maatpagina.

    1. Kan mijn Ribcap op maat worden gemaakt?

We weten dat we allemaal verschillend zijn, in alle vormen en maten, maar helaas willen we, vanwege onze focus om iedereen toegang te geven tot Ribcap, ervoor zorgen dat niemand wordt buitengesloten, dus we komen tegemoet aan de meerderheid van de gebruikers, omdat we hebben gemerkt dat onze maten vrijwel iedereen passen. Bekijk onze maattabel om te zien welke het meest geschikt is voor u. 

     1. Moeten we de kinriem gebruiken?

Sommige mensen gebruiken de kinriem, en sommige mensen niet, maar we raden u aan om het altijd te gebruiken voor extra bescherming. Onze petten passen goed op de meeste hoofden, maar als je plotseling valt of als de pet los komt, kan het zijn dat dit u niet 100% beschermt. Onze ‘Bieber’ petten worden geleverd met een veiligheidskoord, in plaats van een kinriem.

      1. Hoe kan ik Ribcap schoon houden?

We hebben veel tijd besteed aan het vinden van de juiste materialen om ervoor te zorgen dat je je Ribcap gemakkelijk kunt wassen. We raden u aan om een milde zeep en warm water te gebruiken in een wasbak of gootsteen om uw Ribcap te wassen - het is gemaakt van materialen van hoge kwaliteit, zodat uw helm in goede staat blijft, zelfs na meerdere wasbeurten.

       1. Welke kleur kan ik kiezen voor mijn ribcap?

Ribcap wordt geleverd in een breed scala aan kleuren, afhankelijk van het type Ribcap dat u selecteert. Er zijn drie kleuren voor onze helmen in honkbalstijl: Rood, grijs (platine) en marineblauw. Onze Lenny voor kinderen, wordt verkregen in twee kleuren: antraciet en grijs. We zorgen ervoor dat stijl en mode altijd in overweging worden genomen bij het geven van 100% hoofdbescherming.

        1. Hoelang gaat mijn Ribcap mee?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoelang een Ribcap zal meegaan. We zeggen meestal dat de helm, met matig tot dagelijks gebruik, minimaal 2-3 jaar in goede staat zal zijn. Als de helm dagelijks wordt gebruikt en deze regelmatig wordt gewassen, kan het zijn dat de conditie na verloop van tijd minder wordt, maar het unieke schuim aan de binnenkant van de helm zal nog steeds net zo beschermend zijn als de dag dat u hem heeft gekocht. Terwijl andere helmen, zoals voetbalhelmen, fietshelmen of andere sporthelmen, zijn ontworpen voor bescherming tegen eenmalige impact, is Ribcap speciaal gemaakt voor langdurig gebruik om meerdere impacts te doorstaan, omdat het schuim niet barst of zijn vermogen om het hoofd te beschermen niet vermindert na één impact.

         1. Beschermt Ribcap een val aan de voorkant?

Onze Ribcap's zijn gemaakt om 360 graden bescherming te bieden, wat betekent dat als je naar voren valt, je er zeker van kunt zijn dat Ribcap je zal beschermen. We hebben alle Ribcaps uitvoerig getest volgens de internationaal erkende normen van BSI, een onafhankelijke, toonaangevende, testfaciliteit. We zijn nog een stap verder gegaan en hebben al onze helmen getest volgens de hoofdbeschermingsnormen van de Rugby Association om onze Ribcaps te onderwerpen aan de stress, valpartijen en stoten die een typische rugbyspeler te verduren krijgt. Dagelijkse helmen zoals Ribcap hebben geen formele certificering, maar we worden niet alleen erkend door neurowetenschappelijke instituten over de hele wereld en gezondheidsorganisaties zoals de NHS in het Verenigd Koninkrijk, maar we worden ook aanbevolen door artsen en verpleegkundigen over de hele wereld. Dat is het soort vertrouwen dat in ons wordt gesteld dus u hoeft zich geen zorgen te maken wat betreft de impactbescherming. 

          1. Is Ribcap comfortabel om te dragen?

Voor mensen die hun Ribcap dagelijks gebruiken, de hele dag door, hebben we u in gedachten gehouden bij het ontwerpen van de Ribcap. We hebben ademende materialen gekozen die niet alleen comfortabel zijn, maar ook zacht en licht. Het dragen van een Ribcap betekent dat je altijd en overal met een gerust hart kunt gaan.

           1. Vanaf welke leeftijd kan een kind een Ribcap dragen?

Onze kleinste kinderhelm, de ‘mini’, past bij kinderen met een hoofdomtrek van 47-49 cm / 18,5-19,3 inch. Dit is meestal geschikt voor kinderen van 5 jaar en ouder. We raden u altijd aan om eerst het hoofd van uw kind te meten, om de best mogelijke pasvorm te garanderen. Controleer ook de andere maten die we beschikbaar hebben.

            1. Zijn zachte helmen, zoals Ribcap, geschikt voor mij?

Organisaties zoals Epilepsy.org leggen uit dat er weliswaar veel soorten helmen te koop zijn, of het nu fietsenhelmen, skihelmen of speciaal gemaakte helmen voor mensen met speciale behoeften zijn, waar de meeste helmen hard zijn, zijn Ribcaps zachte helmen. We maken zachte, maar beschermende helmen die getest zijn volgens normen met een hoge impact, wat betekent dat elke impact van hoog niveau, zoals die van een val, de energie van de val zal afvoeren, waardoor het hoofd beschermd wordt tegen schade. Ten slotte zijn harde helmen, zoals die welke fietsers gebruiken, ontworpen om één impact te weerstaan - terwijl zachte helmen, zoals die van ons, ontworpen zijn om meerdere impacts te weerstaan. Voor meer informatie, ga naar Epilepsie.org.

  1. Ik heb een harde helm, maar het zorgt ervoor dat mensen staren, wat kan ik doen?

We begrijpen volledig de frustratie die het dragen van een harde helm met zich mee kan brengen,  omdat deze onhandig kan zijn of bijzonder opvallend is voor andere mensen, zowel binnen als buitenshuis. We streven ernaar om stigmatiserende helmen te verminderen, zonder de beschermende aard van helmen op te offeren voor mensen die ze nodig hebben. Onze zachte helmen bieden mensen vrijheid, gemoedsrust en een gevoel voor stijl, want de helmen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren die bij je persoonlijkheid passen en in verschillende weersomstandigheden - of het nu zomer of winter is, wij hebben het voor je in ons brede assortiment aan stijlen, vormen en maten.

   1. Kan ik de hoes van de helm verwijderen en de helm afzonderlijk wassen?

Helaas niet, we hebben Ribcaps zo gemaakt dat de hoezen niet afneembaar zijn. Dit is om ervoor te zorgen dat de pasvorm niet alleen comfortabel is voor alle gebruikers, maar ook veiliger.

    1. Is Ribcap alleen ontworpen voor mensen met speciale behoeften of mensen met ontwikkelingsstoornissen?

Ja, we hebben de tijd genomen om rekening te houden met de behoeften van veel verschillende mensen. Veel mensen moeten dagelijks een helm dragen, gedurende lange periodes en zelfs de hele dag, terwijl sommige mensen een helm alleen in bepaalde situaties nodig hebben. We hebben Ribcap specifiek gemaakt voor dagelijks gebruik, de hele dag door, om mensen te helpen die plotselinge aanvallen hebben, om zichzelf te beschermen, maar ook gebruikers die ze alleen nodig hebben voor bepaalde gelegenheden. Hieronder vindt u een overzicht van welke soorten helmen geschikt zijn voor welk soort mensen of activiteiten:

     • Fietshelm - Comfortabele, sportieve, stijlvolle / slechte bescherming tegen vallen / kan barsten na herhaaldelijk vallen en moet dan vervangen worden
     • Bokshelmen - Zacht, comfortabel, maar weinig tot geen bescherming tegen vallen, met slechte ventilatie.
     • Voetbalhelmen - Goede bescherming, maar zijn groot, omvangrijk, zwaar en oncomfortabel. Niet geschikt voor langdurig of dagelijks gebruik omdat ze onpraktisch zijn.
     • Hockey/honkbalhelmen - Groot, omvangrijk, geschikt voor hoge impact, maar zal er vreemd uitzien in het dagelijks leven.
     • Op maat gemaakte helmen - Bieden goede bescherming, maar zijn soms omvangrijk, zwaar en niet stijlvol. Kan ook extreem duur zijn.
     • Ribcap helmen - Licht, ademend, wasbaar, bieden hoog niveau van bescherming tegen vallen of stoten, stijlvol- verkrijgbaar in vele vormen, maten en kleuren voor alle seizoenen, relatief goedkoop terwijl ze de hele dag gedragen kunnen worden of voor langdurig gebruik, binnen of buiten.
     1. Dekt Medicare de kosten van een beschermende helm?
      Normaal gesproken, zolang deze is voorgeschreven door een arts, dekt Medicare Part B beschermende en preventieve apparatuur zoals een beschermende helm. Het wordt echter aanbevolen dat klanten eerst hun Medicare -dekking controleren om er zeker van te zijn dat ze gedekt zijn. ​​
     2. Dekt een particuliere verzekering de kosten van een beschermende helm?
     3. Elke particuliere verzekering is anders. Veel particuliere verzekeringen volgen het voorbeeld van Medicare, maar dar is niet altijd het geval. Voordat u overgaat tot de aankoop van een beschermende helm, zoals een helm van Ribcap, raden we klanten aan hun individuele polis te controleren om er zeker van te zijn dat de apparatuur wordt gedekt voordat u tot aanschaf overgaat. Gelukkig zijn beschermende helmen relatief goedkope medische hulpmiddelen. Als uw polis de kosten van een helm niet dekt, is het dus nog steeds heel betaalbaar om deze zelf te betalen, wat niet alleen een kostenbesparing oplevert als er een ongeluk gebeurt, maar ook de gemoedsrust dat u beschermd bent terwijl u een beschermende helm draagt. 

CE | Veiligheidsrichtlijnen

i -1.png bsi-getested.png

Een geregistreerd medisch hulpmiddel dat wordt vertrouwd door vele neuro -associaties en beschermende schuimpanelen die zijn getest door BSI.

93/42/EEC voor Klasse I Medisch gebruik - (EU) 2017/745

RIBCAP® hoofdbeschermers hebben een verstelbare kinriem en een zijdelingse veiligheidsgesp. Behalve: Bieber Series (niet-uitputtende lijst)

 • Zorg ervoor dat de drager begrijpt hoe de gesp werkt voor het gebruik.
 • Pas de riemen aan zodat de hoofdbeschermer goed past, maar niet te strak.
 • Zorg ervoor dat beide riemen goed vastzitten!

De RIBCAP® -hoofdbeschermer mag alleen worden gebruikt voor de vermelde indicaties en mag niet voor andere doeleinden gebruikt worden (bijvoorbeeld als helm in het algemeen, of als helm voor fietsen, paardrijden en andere sporten)!

       • Zorg ervoor dat de hoofdbeschermer altijd bij de hand is, zodat deze snel en goed kan worden opgezet!
       • Het label in de RIBAP® moet aan de achterkant zitten wanneer deze op het hoofd wordt geplaatst.
       • Wanneer het product niet wordt gebruikt, bewaar het dan in normale omstandigheden binnenshuis.
       • Houd u bij het weggooien van de verpakking en het product strikt aan de wettelijke normen van uw gemeente.

Intended use of a Ribcap

Whether you’re suffering from a disorder like epilepsy, autism, cerebral palsy, or Parkinson’s disease, or simply want to enhance your quality of life, Ribcap was designed for everyone - including active children, young adults, and seniors facing all sorts of life challenges!

Adaptive clothing is changing the world, and we’re excited to be at the forefront of this revolution. In the future, we hope to add additional products to our growing range, including hip, knee, and full body protection.

With Ribcap, you’ll enjoy reassurance and peace of mind during daily life. Will you join us as we make the world a better place - one Ribcap at a time? Let’s change the globe’s perception of disability - together.

RIBCAP® head protector models serve to protect from head injuries caused by uncontrolled falls or sequences of movements, they cover fall hazards with minor or medium potential for injury through the protective effect of the shock-absorbing foam padding.The top of the head is almost completely enclosed by pads. The head protector comes in different sizes in a range from 47cm to 65cm. (18.5” to 25.6”).

Note: RIBCAP® is not certified as a sports or riding helmet (such as skiing, skating, cycling, ... etc.).

Who benefits from a Ribcap?

Ribcap was specially-designed for individuals with special needs, specifically, those who are more likely to fall over, have seizures, bang their head or may get TBIs (traumatic brain injuries). That means, if you have a form of Epilepsy, Autism, Parkinson’s Disease or are elderly, then Ribcap is perfect for you. We’ve also made Ribcap, to be suitable for daily-life, for those times that you want to ensure freedom when you’re out and about, or simply at home - Ribcap can offer impact prevention anytime, any place, with many of our customers saying how they use their Ribcap on a day-to-day basis.

What size ranges are Ribcaps?

For a clear answer to this, you can check out our Sizing Guide page here, but here’s a brief rundown.

We have sizes for children, aged 5 and up, all way up to adults. We have 3 different sizing guides, according to the product or age you are - for example, we have sizes for children, adults and specific to our baseball caps, as they’re a little different from your average baseball cap. Our sizes for children are: Mini - Midi - Maxi, whereas for teens or adults, we have: Small, Medium, Large and Extra-large. Check it out on our sizing page.

Can my Ribcap be custom made?

We know that we’re all different, in all shapes and sizes, but unfortunately, due to our focus on giving everyone access to Ribcap, we want to ensure that no one is left out, so we cater for the majority of users, as we’ve found that our sizes fit practically everyone. Check out our sizing guide to see which is most suitable for you.

Do we need to use the strap?

Some people use the strap, and some people don’t, however we’d recommend that you always use it to ensure that you have that extra protection. Our caps fit snuggly on most heads, but if you fall suddenly or the cap comes loose, this may not protect you 100%. Our ‘Bieber’ caps come with a safety cord, rather than a chin strap.

How can I keep Ribcap clean?

We spent a lot of time, sourcing the right materials to ensure that you can easily wash your Ribcap. We recommend that you use a mild soap and warm water in a basin or sink to wash your Ribcap - it’s made from high-quality materials, so your hat will stay in great condition, even after multiple washes.

What color can I choose for my Ribcap?

Ribcap comes in a wide range of color, depending on the type of Ribcap that you select. Our baseball-style hats come in two colors; red, grey (Platin) and navy blue. Our Lenny kids, comes in two options - Anthracite and Grey. We ensure that style and fashion, are always considered when giving you 100% head protection

How long will my Ribcap last?

Its hard to say exactly how long a Ribcap will last. We typically say that the hat, with moderate to daily use, will be in great condition for at least 2-3 years. If the helmet is used daily, and it is washed regularly, then you may find the condition reducing over time, however, the unique-foam inside the hat will still be just as protective as the day that you bought it. Whilst other helmets, such as Football helmets, bicycle helmets or other sporting helmets, are designed for one-time impact protection, whereas Ribcap has been created specifically for long-term use that can sustain multiple impacts, as the foam does not crack or diminish its ability to protect the head after one impact.

Does Ribcap protect a front fall?

Our Ribcap's, all kinds, are made to offer 360 degree protection, meaning if you fall face forwards, then you can be sure that Ribcap will protect you. We tested all Ribcaps rigorously, using BSI ‘s internationally-recognized standards, it is an independent, leading test facility. We didn’t stop there, we went the extra mile and tested all of our helmets according to the Rugby Association’s headgear standards to put our Ribcaps through the stressors, falls and bumps that a typical Rugby player would go through. Daily helmets such as Ribcap, do not have a formal certification, however we’re recognized not only by Neuro-scientific institutions around the world, as well as health care organizations such as the UK’S NHS, but we’re also recommend by doctors and nurses all over the world. That’s the sort of trust that is being placed in us, at Ribcap, so you’ll have nothing to worry about in terms of the impact protection. For more information, click here.

Is Ribcap comfortable to wear?

For those that use their Ribcap on a daily basis, throughout the entire-day, we had you in mind when designing the Ribcap, selecting breathable materials that are not only comfortable, but they are soft and light too. Wearing Ribcaps, means you’ll have peace of mind wherever you go, whenever you go. 

What age can a child begin wearing a Ribcap?

Our smallest kids helmet, the ‘Mini’, can fit children with a head circumference of 47-49cm / 18.5-19.3 inches. This is typically suitable for children aged 5 years and up. We always recommend that you measure your child’s head first, to ensure the best possible fit. Check here for further sizes that we have available.

Are soft helmets, such as Ribcap, suitable for me?

Organisations such as Epilepsy.org, explain how that whilst there are many kinds of helmets out there to buy, be it bicycle helmets, skiing helmets or specially-made special needs helmets, most are hard-helmets, whereas Ribcaps are soft. We make soft, yet protective helmets that have been tested to high-impact standards, meaning that any high-level impact, such as those from a trip or fall, will dissipate the energy from the fall, protecting the head from any damage. Lastly, hard-helmets, such as those that cyclists use, are designed to sustain one impact - whereas Soft-helmets, such as ours, are designed to withstand multiple impacts. See here for more information from Epilepsy.org . 

I have a hard-helmet, but it causes people to stare, what can I do?

We completely understand the frustration that can come from wearing a hard-helmet, as it may be bulky or particularly obvious to other people, be it in or outside of the home. We aim to reduce stigmatizing helmets, without sacrificing the protective nature of helmets for people that need them. Our soft-helmets, provide people with freedom, peace of mind and a sense of style, as the caps come in a variety of colors to suit your personality, as well as a variety of weather - be it summer, or winter, we’ve got you covered with our wide range of styles, shapes and sizes.

Can I remove the cover of the helmet, and wash it individually?

Unfortunately not, we’ve made Ribcaps in such a way, that the covers are not removable. This is to make sure that the fit is not only comfortable for all users, but its safer. 

Is Ribcap designed for just special needs or people with developmental disabilities?

Yes, we have taken our time to consider many kinds of people, in terms of their needs. Many people need to wear a helmet daily, for long-periods of time, even all-day, whereas some people require them only in certain situations. We’ve made Ribcap specifically for everyday, all-day use, helping people who have sudden seizures, to protect themselves, as well as users who may only need them for certain occasions. See below for a summary of what types of helmets are suitable for what kind of people or activities:

 • Bicycle Helmet - Comfortable, sporty, stylish / poor protection for seizures and falls / can crack after repeated falls and will need replacing
 • Boxing Helmets - Soft, comfortable, but little to no protection for seizures or falls, with poor ventilation.
 • Football Helmets - Good protection, but are large, bulky, heavy and uncomfortable. Not suitable for long-term use or daily use as they’re impractical.
 • Hockey / Baseball Helmets - Large, bulky, suitable for high-impact, but will look strange when going about your daily life.
 • Custom-made Helmets - Offer good protection, yet are sometimes bulky, heavy and not stylish. Can also be extremely expensive.
 • Ribcap Helmets - Light, breathable, washable, offer high-level of protection from falls or seizures, stylish - coming in many shapes, sizes and colors for all seasons, relatively low-cost whilst being able to be worn all-day or for long-term use, indoors or outdoors.

Does Medicare cover the cost of a protective helmet?

Typically, as long as it is prescribed by a physician, Medicare Part B will cover protective and preventative equipment such as a protective helmet. However, it is recommended that customers check their Medicare coverage to be sure that they are covered first.

Does private insurance cover the cost of a protective helmet?

Every private insurance policy is different. While many private insurance policies follow the lead of Medicare, it’s not always the case. Before pursuing the purchase of a protective helmet, such as one from Ribcap, customers are encouraged to check their individual policy to make sure the equipment is covered before purchasing.
Fortunately, protective helmets are relatively inexpensive pieces of medical equipment. Therefore, if your policy does not cover the cost of a helmet, it is still considerably affordable to pay for out-of-pocket, providing not only cost-savings if an accident were to occur, but also the peace of mind knowing that you’re protected whilst wearing a protective helmet.

CE | Safety Guidelines

A registered medical device trusted by many neuro associations and protective foam panels tested by BSI.

93/42/EEC for Class I medical use - (EU) 2017/745

RIBCAP® head protectors have an adjustable chinstrap and side-releasing safety buckle. Except: Bieber series (Non-exhaustive list

 • Make sure the wearer understands how the buckle works before using.
 • Adjust the straps to ensure a good fit of the head protector, but not too tight.
 • Please ensure both straps are firmly locked!

The RIBCAP® head protector may only be used for the indications listed and must not be used for any other purposes (for example as a helmet in general, or for a helmet used for bike riding, horseback riding and other sports)!

 • Ensure the head protector is always handy, so that it can be put on quickly and properly!
 • The label inside the RIBCAP® must be at the back when placed on the head.
 • When the product is not being used, store it in normal indoor conditions.
 • When disposing of the packaging and the product, comply strictly with the legal norms of your community.