Kunnen medicijnen tegen beroertes het risico op een fatale val verhogen?

25 | 11 | 22

Kunnen medicijnen tegen beroertes het risico op een fatale val verhogen?

Wat is een beroerte? Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesloten, waardoor hersencellen afsterven. Dit leidt tot symptomen die kunnen worden herkend om een beroerte op te sporen wanneer deze heeft plaatsgevonden. In het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde leeftijd 73 tot 75 jaar voor vrouwen en 68 tot 71 jaar voor [...]

Wat is een beroerte?

Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen wordt afgesloten, waardoor hersencellen afsterven. Dit leidt tot symptomen die kunnen worden herkend om een beroerte op te sporen wanneer deze heeft plaatsgevonden.

In het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde leeftijd 73 tot 75 jaar voor vrouwen en 68 tot 71 jaar voor mannen. Daarom is het cruciaal om op de symptomen te letten om een beroerte zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Afhankelijk van hoe ernstig de beroerte is en hoe snel de persoon wordt behandeld, bepaalt dit de gevolgen van een beroerte en hoeveel schade er op de lange termijn is ontstaan.

Verschillende soorten beroertes

De meest voorkomende beroerte is een ischemische beroerte die wordt veroorzaakt door een blokkade die de bloedtoevoer naar de hersenen afsluit. Een ander veelvoorkomend type is de hemorragische beroerte die wordt veroorzaakt door een bloeding in of rond de hersenen. Een ander type, hoewel niet zo vaak voorkomend, is een voorbijgaande ischemische aanval, ook bekend als een mini-beroerte. Dit type veroorzaakt een blokkade die de bloedtoevoer naar de hersenen tijdelijk stopt, wat resulteert in een korte uitbarsting van symptomen die niet erg lang duren.

Wat veroorzaakt een beroerte?

Veroudering is een veel voorkomende oorzaak van een beroerte. Naarmate we ouder worden, worden onze slagaders harder en nauwer, waardoor de kans toeneemt dat ze verstopt raken. Bepaalde medische aandoeningen en leefstijlfactoren kunnen dit proces echter versnellen en je risico op een beroerte vergroten.

Deze factoren zijn;

 • Roken
 • Obesitas
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Diabetes
 • Slecht dieet
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Gebrek aan beweging
 • Chronische stress

Hoe herken je de tekenen van een beroerte?

De belangrijkste tekenen voor het herkennen van een beroerte staan in het anagram FAST:

 • FACE (gezicht): Kan de persoon glimlachen? Is het gezicht naar één kant gezakt?
 • Arms (armen): Kan de persoon beide armen optillen en ze daar houden?
 • Speech problems (spraakproblemen): Kan de persoon duidelijk spreken en begrijpen wat je zegt? Spreekt hij/zij onduidelijk?
 • Time (tijd): Als je een van deze drie tekenen ziet, is het tijd om 999 te bellen.

Ongeveer één op de acht mensen overlijdt binnen 30 dagen na een beroerte. Daarom is het zo belangrijk dat je de symptomen herkent en zo snel mogelijk medische hulp krijgt. Hoe sneller je wordt behandeld, hoe beter je kansen op volledig herstel.

Herstellen van een beroerte

Alle beroertes zijn verschillend. Bij sommige mensen is er weinig tot geen blijvende schade en zijn de symptomen relatief klein. Anderen houden er ernstigere problemen aan over en hebben mogelijk revalidatie nodig om opnieuw te leren eten, zich aan te kleden en met anderen te communiceren.

Kunnen bepaalde medicijnen het risico op een val verhogen?

Aan mensen met een verhoogd risico op een beroerte kunnen anticoagulantia, ook wel bloedverdunners genoemd, worden voorgeschreven om het risico op de vorming van een stolsel te verminderen. Enkele veelgebruikte anticoagulantia zijn apixaban, dabigatran, edoxaban, rivaroxaban en warfarine. Voor sommige van deze recepten zijn regelmatige controles nodig om te controleren hoe dun het bloed wordt.

Voor patiënten met een voorgeschiedenis van vallen kunnen anticoagulantia hen in een risicovolle situatie brengen als ze een hoofdletsel oplopen dat een schedelbloeding veroorzaakt. Een hoofdtrauma in combinatie met dun bloed zal resulteren in een ernstige bloeding die in veel gevallen levensbedreigend is. Als de patiënt deze medicatie nodig heeft en ook de neiging heeft om te vallen, dan kan een medisch professional de patiënt vragen om hoofdbescherming te dragen, waardoor het risico op ernstig hoofdletsel aanzienlijk wordt verminderd.

Hoofdbescherming met Ribcap

De medische helmen van Ribcap bieden comfort en bescherming omdat ze zijn ontworpen om eruit te zien en aan te voelen als een gewone hoed. Ze bieden 360 graden bescherming, worden ondersteund door verschillende neuroverenigingen en zijn BSI getest door een aangemelde instantie.

Hebben we al gezegd dat ze ook erg modieus zijn?

De niet-stigmatiserende medische helmen van Ribcap bieden bescherming en stijl, zodat de gebruiker zich zelfverzekerd voelt wanneer hij onze Ribcap draagt. Ze zijn gemaakt van luchtig schuim dat ademend is en ontworpen om de hele dag te dragen.

Klik hier om direct naar onze modieuze ontwerpen te gaan.

Geschreven door Leanne Coop